Saavutettavuustestaus eli saavutettavuusauditointi

Saavutettavuustestaus eli -auditointi auttaa selvittämään sivujesi nykytilan ja kehitystarpeet. Se on askel kohti käyttäjäystävällisempiä verkkosivuja ja parempaa liiketoimintaa.

Saavutettavuustestaus eli -auditointi auttaa selvittämään saavutettavuuspuutteet

Saavutettavuus on kaikkien etu

Saavutettavuus on digimaailman esteettömyyttä. Sen perimmäinen tarkoitus on tarjota kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia verkossa. Saavutettavuudella voidaan varmistaa, että digipalvelujen käyttäminen on yhtä huoletonta keskivertokäyttäjälle kuin esimerkiksi näkörajoitteiselle.

Saavutettavuus on tarpeen etenkin erityisryhmille, mutta siitä on hyötyä kaikille muillekin. Kun verkkosivusi ovat saavutettavat, asiakkaiden tavoittaminen ei jää kiinni teknisistä haasteista, epäselvästä käyttöliittymästä tai siitä, että sisältöä on vaikea ymmärtää. Sivut ovat houkuttelevat, myyntiä edistävät ja hakukoneystävälliset.

Oletko valmis palvelemaan kaikkia kohderyhmiäsi mahdollisimman hyvin ja varmistamaan samalla oman liiketoimintasi kehityksen?

Saavutettavuustestaus kertoo mitä kehittää

Asiantuntijan tekemä saavutettavuusauditointi paljastaa sivuston saavutettavuuden nykytilan ja kehityskohdat.

Me Verkkovaraanilla toteutamme saavutettavuustestauksen niin, että asiakas saa kattavan ja selkeän raportin sivujensa saavutettavuuden tilasta ja listauksen oleellisimmista puutteista korjausehdotuksineen. Asiakas saa ymmärryksen siitä, mitkä asiat saavutettavuuteen vaikuttavat ja mitä tulisi konkreettisesti tehdä, jotta sivuista saadaan saavutettavat.

Auditoinnin päätteeksi teemme myös saavutettavuusselosteen, jonka asiakas voi lisätä sivuilleen lain edellyttämällä tavalla.

Jos saavutettavuutta ei ole sivujen rakennusvaiheessa huomioitu, löytyy sivujen saavutettavuudesta varmuudella kehitettävää. Testauksesta syntyneen raportin ja läpikäynnin avulla asiakas tietää, mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä ja mitä huomioida jatkossa.


Mitä on saavutettavuus? Tutustu oppaaseen!

Kenelle verkkosivujen saavutettavuudesta on hyötyä?

Pelkästään Suomessa saavutettavia verkkopalveluita tarvitsee arvioiden mukaan yli miljoona ihmistä. Näitä henkilöitä ovat esimerkiksi he, joilla on heikentynyt näkö tai kuulo, fyysisiä rajoitteita tai lukihäiriö. Varmasti heitä löytyy jokaisen organisaation kohderyhmistä.

Erityisryhmien lisäksi myös keskivertokäyttäjä hyötyy siitä, että palvelu on helposti saavutettava:

 • käyttöliittymä toimii mutkattomasti kaikilla päätelaitteilla ja apuvälineillä
 • sivusto ja sen sisällöt on helppo hahmottaa, tietoa on helppo löytää ja sisällöt ovat ymmärrettäviä

Kuka vain voi myös tilapäisesti lukeutua saavutettavuuden erityisryhmiin esimerkiksi hälyisen tai kirkasvaloisen ympäristön tai vaikkapa murtuneen hiirikäden vuoksi.

Miten saavutettavuustestaus tehdään

Saavutettavuustestaus etenee Verkkovaraanin kanssa seuraavasti:

 1. Tarkastelemme aloituspalaverissa mm. sivujen nykytilannetta ja sovimme tasosta, jolle saavutettavuudessa pyritään (lähtökohtaisesti lain edellyttämän WCAG 2.1 -standardin AA-taso)
 2. Teemme varsinaisen auditoinnin – tutkimme sekä työkalujen avulla että manuaalisesti verkkosivuston:
  • teknisen, visuaalisen ja sisällöllisen saavutettavuuden
  • käyttökokemukseen liittyvän saavutettavuuden esimerkiksi ruudunlukijoilla, näppäimistöllä, eri päätelaitteilla ja selaimilla selaten
  • vertaamme ominaisuuksia WCAG-standardin kriteereihin ja määrittelemme sen, täyttääkö sivusto kunkin olennaisen kriteerin
 3. Laadimme auditoinnista raportin sekä saavutettavuusselosteen ja käymme ne asiakkaan kanssa läpi päätöspalaverissa
Saavutettavuustestaus eli -auditointi auttaa selvittämään saavutettavuuspuutteet

Kiinnostuitko?

Saavutettavuustestaus Verkkovaraanilta

Autamme teidät kohti käyttäjäystävällisempiä digipalveluita.

Meillä Verkkovaraanilla on kokemusta sekä WCAG-ohjeistuksen mukaisten verkkosivujen toteuttamisesta että olemassa olevien verkkosivujen saavutettavuuden auditoinnista.

Huomioimme saavutettavuuden kaikessa suunnittelussamme ja rakennamme alusta asti WCAG:n kriteerien mukaisesti saavutettavia sivustoja. Testaamme ammattitaidolla myös olemassa olevien sivustojen saavutettavuuden ja annamme työkalut niiden kehittämiseen. Ota yhteyttä, niin tehdään teidänkin verkkosivuista saavutettavat.

Saavutettavuustestaus tai saavutettavien sivujen toteutus – pyydä tarjous

Haluatteko kehittää nykyisten sivujenne saavutettavuutta tai uudistaa sivut saavutettaviksi?
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tai kysy lisää! Voit myös soittaa puh. 050 46 123 46.

  Esimerkkejä tekemistämme saavutettavuustestauksista ja verkkosivu-uudistuksista

  Saavutettavuusauditointi eli saavutettavuustestaus Länsimetrolle - Verkkovaraani

  Länsimetron saavutettavuustestaus

  Länsimetro Oy:lle toteutimme heidän verkkosivujensa saavutettavuuden auditoinnin. Saavutettavuustestaus kohdistui Länsimetron pääsivustoon, blogisivustoon sekä uutiskirjeeseen.

  Projektin lopputuloksena Länsimetro sai havainnollisen raportin, saavutettavuusselosteen sekä suunnan saavutettavuuden loppuunviemiseen.

  Saavutettavat sivut YTHS

  YTHS:n verkkopalvelun uudistus

  Uudistimme Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) verkkopalvelun. Laajan projektin tavoitteena oli luoda uudistetusta palvelusta saavutettava ja käyttäjää palveleva.

  Palvelussa on muun muassa tekstikoon muuttaminen sekä “kuuntele”-ominaisuus, jolla näkörajoitteinen käyttäjä voi kuunnella sivun sisältöä.

  Sivustolle teetettiin saavutettavuusauditointi ja se vastaa WCAG 2.1 -ohjeistusta sekä EU:n saavutettavuusdirektiivin AA-tasoa.

  Saavutettavuustestaus samediggi.fi - Verkkovaraani

  Saavutettavuusauditointi Saamelaiskäräjille

  Teimme saavutettavuusauditoinnin Saamelaiskäräjien sivustolle samediggi.fi. Sivut palvelevat kolmella eri saamen kielellä sekä suomeksi ja englanniksi.

  Saavutettavuusauditoinnissa tarkastelimme kaikkia sivuston kieliversioita ja keskityimme olennaisimpiin sivuihin ja toimintoihin. Asiakas sai koosteen havaituista puutteista ja ymmärryksen siitä, miten sivustoa olisi hyvä lähteä kehittämään.