LukSitko-verkkolehti etusivun näkymä

Verkkolehti Erilaisten oppijoiden liitolle – LukSitko-lehti

Toteutimme Erilaisten oppijoiden liitolle verkkolehden, joka on saavutettava, käyttäjäystävällinen ja helppo päivittää.

Verkkolehti on parhaimmillaan sähköinen lehti, joka on suunniteltu juuri verkkoympäristöön. Se ei siis ole PDF-muotoinen näköislehti vaan toimii responsiivisena verkkosivustona, jota on helppo lukea ja navigoida eri päätelaitteilla. Tällainen verkkolehti on helposti saavutettava kaikille kohderyhmille.

LukSitko on sekä painettu että verkkolehti

Erilaisten oppijoiden liitto ry on oppimisvaikeuksien asiantuntijajärjestö. Liitto valvoo erilaisten oppijoiden etuja, tarjoaa vertaistukea ja neuvontaa ja edistää erilaisten oppijoiden toimintamahdollisuuksia.

Liitto julkaisee LukSitko-jäsenlehteään sekä painettuna että verkossa. Ennen toteuttamaamme verkkolehteä LukSitko ilmestyi PDF-muotoisena näköislehtenä, johon löytyi linkki liiton pääsivulta. Uudistuksen myötä LukSitko-lehdellä on oma verkkosivustonsa, jossa artikkelien lukeminen ja selailu on helpompaa, ja joka huomioi erityisesti oppimisvaikeudet ulkoasussaan ja rakenteessaan.

Verkkolehti joka ei ole näköislehti

Näköislehti tarkoittaa digimuodossa olevaa lehteä, joka on ulkoasultaan kopio painetusta lehdestä. Näköislehti on ollut alkuperäinen tapa viedä painettu lehti verkkoon. Näköislehti rajoittaa kuitenkin huomattavasti digitaalista lukijaystävällisyyttä eikä sillä voi ottaa verkon potentiaalia kunnolla käyttöön.

Ihmisten tapa ja mieltymys lukea artikkeleita on erilainen digissä kuin painettuna. Verkossa suositaan mieluummin lyhyehköjä juttuja pitkien reportaasien sijaan. Tekstiä luetaan mieluiten yhdessä palstassa, jottei ruutua tarvitse vierittää ylös alas tekstin mukaan.

Verkkosivuina toimivassa verkkolehdessä on mahdollista julkaista juttuja verkkolukemiseen sopivalla tavalla. Artikkeleita on helppo lukea eri päätelaitteilla eikä tekstiä tarvitse zoomailla toisin kuin näköislehdissä. Yksittäisiä juttuja on helppo lajitella kategorioihin, linkittää, hakea ja jakaa eteenpäin. Verkkolehden etuja ovat myös digiformaattien kuten videon ja audion hyödyntäminen.

Painettu lehti verkkolehden rinnalla

LukSitko-verkkolehti on WordPress-pohjainen lehti, jonka toteutimme nopea.media-lisäosamme avulla.

Nopea.media on työkalu, jolla WordPress-sivuston sisällöistä kuten artikkeleista voi muutamin määrityksin taittaa painolaatuisia tiedostoja suoraan WordPressissä. Erilaisten oppijoiden liitto voi valikoida verkkolehdessään julkaisemista sisällöistä sopivat ja koostaa niistä helposti painoon lähettävän tiedoston.

LukSitko-lehti on toteutettu nopea.median Basic-hintapaketilla, johon kuuluu kaksi painettua julkaisua vuodessa. Kaikki paketit saa käyttöön ilman käynnistysmaksuja ja niiden ominaisuuksia voi räätälöidä toiveiden mukaan.

LukSitko-lehden ulkoasu ja saavutettavuus

Nopea.median Basic-paketissa verkkolehti suunnitellaan valmiin WordPress-pohjan ympärille. Värimaailma räätälöidään kuitenkin aina asiakkaan visuaaliseen ilmeeseen sopivaksi.

LukSitko-lehden ulkoasussa valitsimme selkeän ja suoraviivaisen ilmeen, jossa ei ole ylimääräistä hälinää. Ulkoasussa ja rakenteessa huomioimme lukihäiriöiset ja muut erityisryhmät. Lehti on toteutettu saavutettavaksi, eli kaikkien yleisöjen helposti käytettäväksi.

Verkkolehden värimaailmassa on hyödynnetty Erilaisten oppijoiden liiton logon värejä. Logon turkoosi on murrettu vaaleammaksi sävyksi verkkolehden taustalle ja punainen toistuu tehosteena esimerkiksi kategorioissa ja linkeissä.

Täysin asiakaskohtainen, uniikki ulkoasu kuuluu oletuksena nopea.median Custom-pakettiin mutta se on mahdollista toteuttaa pyynnöstä myös muissa paketeissa. Ota yhteyttä, jos haluat keskustella verkkolehden toteuttamisesta.

Tutustu myös aiemmin nopea.medialla toteuttamiimme ratkaisuihin kuten