WordPress-verkkosivut Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle

Saavutettavat WordPress-verkkosivut Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle

Toteutimme Saamelaisten totuus- ja sovintokomissiolle saavutettavat WordPress-verkkosivut. Komission käyttäjäystävälliset verkkosivut palvelevat kohderyhmiään kuudella eri kielellä.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on valtioneuvoston asettama komissio, jonka tavoitteena on koota saamelaisten kokemukset Suomen valtion ja eri viranomaisten toimista sekä tehdä tämä tieto näkyväksi.

Komissio perustettiin valtioneuvoston istunnossa 28.10.2021. Verkkosivuprojektimme lähti liikkeelle pian komission perustamisen jälkeen, joulukuussa 2021.

Kotisivut vastaperustetulle komissiolle

Uuden komission omille verkkosivuille tärkeää olivat etenkin seuraavat ominaisuudet:

  • Saavutettavuus, jolla palvellaan tasapuolisesti kaikkia verkon käyttäjiä
  • Helppokäyttöinen järjestelmä myös sivujen ylläpitäjälle
  • Sisällön tarjoaminen kuudella eri kielellä

Komissio päätyi tilaamaan toteutuksen Verkkovaraanilta, sillä pystyimme tarjoamaan laajaa osaamistamme laadukkaiden ja helppokäyttöisten, saavutettavien verkkosivujen tuottamisessa.

Verkkovaraanilta varmasti saavutettavat sivut

Meillä Verkkovaraanissa on kokemusta lain edellyttämän WCAG 2.1 -standardin kriteereistä ja niiden huomioimisesta verkkosivuilla. Olemme toteuttaneet useita saavutettavia WordPress-verkkosivuja ja tehneet saavutettavuusauditointeja myös erillisenä palveluna. Tutustu tarkemmin saavutettavuusreferensseihimme.

Varmistamme sivujen saavutettavuuden muun muassa seuraavin keinoin:

  • Huomioimme saavutettavuuden jo sivujen rakenteen ja ulkoasun suunnittelussa
  • Testaamme sivustoa niin työkalujen avulla kuin manuaalisesti esimerkiksi näppäimistöllä ja ruudunlukijoilla
  • Korjaamme mahdolliset esille nousevat puutteet niin, että lopputuloksena on saavutettava sivusto, johon lisäämme myös saavutettavuusselosteen.

Lopputuloksena käyttäjäystävälliset WordPress-verkkosivut

Saavutettavuus on käyttäjäystävällisyyttä. Sen avulla varmistetaan, että sivuja pystyvät käyttämään myös esimerkiksi näkö- ja kuulorajoitteiset ja muut erityisryhmät.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission kohderyhmää ovat myös Suomen eri saamenkieliä puhuvat henkilöt, joita halutaan luonnollisesti palvella heidän omalla äidinkielellään.

Komission sivustolle luotiin kieliversiot suomen, ruotsin ja englannin lisäksi kolmelle eri saamen kielelle.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio sai omat verkkosivut, jotka ovat kaikille käyttäjille saavutettavat, monikieliset ja helppokäyttöisen järjestelmän vuoksi myös helpot ylläpitää.

Miten sisällöntuottaja voi ylläpitää saavutettavuutta

Lisäämme asiakkaan niin toivoessa sivuille WordPress-lisäosan, jolla voi varmistaa tiettyjä saavutettavuuteen liittyviä seikkoja.

Lisäosa ei korvaa verkkosivujen rakentamiseen liittyvää saavutettavuustyötä, mutta on kätevä työkalu silloin, kun asiakas lisää itse sisältöä sivustolle. Lisäosan avulla asiakas voi itse muun muassa varmistaa, että otsikoinnit ja linkkitekstit ovat saavutettavuuskriteerien mukaiset ja että kuvilta ei puutu alt-tekstejä.

Opastamme asiakasta aina myös saavutettavuuteen liittyvissä asioissa muun muassa käyttökoulutuksessamme.

Saavutettavat WordPress-verkkosivut helposti Verkkovaraanilta. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

    Jesse Kivialho, toimitusjohtaja jesse.kivialho@verkkovaraani.fi
    puh. 050 46 123 46