Asiantuntijamme testaavat verkkosivujenne saavutettavuuden WCAG 2.2 -standardin mukaisesti ammattitaidolla ja kilpailukykyiseen hintaan.
Saavutettavuus on kaikkien etu
Saavutettavuus on digimaailman esteettömyyttä. Sen perimmäinen tarkoitus on tarjota kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia verkossa. Saavutettavuudella voidaan varmistaa, että digipalvelujen käyttäminen on yhtä huoletonta keskivertokäyttäjälle kuin esimerkiksi näkörajoitteiselle.
Saavutettavuus on tarpeen etenkin erityisryhmille, mutta siitä on hyötyä kaikille muillekin. Kun verkkosivusi ovat saavutettavat, asiakkaiden tavoittaminen ei jää kiinni teknisistä haasteista, epäselvästä käyttöliittymästä tai siitä, että sisältöä on vaikea ymmärtää. Sivut ovat houkuttelevat, myyntiä edistävät ja hakukoneystävälliset.
Saavutettavuustestaus kertoo mitä kehittää
Asiantuntijan tekemä saavutettavuusauditointi paljastaa sivuston saavutettavuuden nykytilan ja kehityskohdat.
Me Verkkovaraanilla toteutamme saavutettavuustestauksen niin, että asiakas saa:
- kattavan ja selkeän raportin sivujensa saavutettavuuden tilasta
- listauksen oleellisimmista puutteista ja niiden korjausehdotukset
- ymmärryksen siitä, mitkä asiat saavutettavuuteen vaikuttavat ja mitä sivuille tulisi konkreettisesti tehdä, jotta niistä saadaan saavutettavat.
Auditoinnin päätteeksi teemme myös saavutettavuusselosteen, jonka asiakas voi lisätä sivuilleen lain edellyttämällä tavalla.
Jos saavutettavuutta ei ole sivujen rakennusvaiheessa huomioitu, löytyy sivujen saavutettavuudesta varmuudella kehitettävää. Testauksesta syntyneen raportin ja läpikäynnin avulla asiakas tietää, mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä ja mitä huomioida jatkossa.
Mitä on saavutettavuus? Tutustu oppaaseen!
Kenelle verkkosivujen saavutettavuudesta on hyötyä?
Pelkästään Suomessa saavutettavia verkkopalveluita tarvitsee arvioiden mukaan yli miljoona ihmistä. Näitä henkilöitä ovat esimerkiksi he, joilla on heikentynyt näkö tai kuulo, fyysisiä rajoitteita, kognitiivisia haasteita tai lukihäiriö. Kuka vain voi myös tilapäisesti lukeutua saavutettavuuden erityisryhmiin esimerkiksi hälyisen tai kirkasvaloisen ympäristön tai vaikkapa murtuneen hiirikäden vuoksi.
Erityisryhmien lisäksi myös keskivertokäyttäjä hyötyy siitä, että palvelu on helposti saavutettava. Saavutettavat sivut voivat olla visuaalisesti yhtä näyttävät ja mielenkiintoiset kuin mitkä tahansa muutkin sivut, ja lisäksi niillä:
- käyttöliittymä toimii mutkattomasti kaikilla päätelaitteilla ja apuvälineillä – niin mobiilissa, pöytäkoneella, näppäimistöllä kuin ruudunlukijoilla
- sivusto ja sen sisällöt on helppo hahmottaa, tietoa on helppo löytää ja sisällöt ovat ymmärrettäviä
Saavutettavat sivut ovat myös luonnostaan responsiiviset ja teknisesti hakukoneystävälliset. Saavutettavuudesta huolehtiminen on yrityksen etu, jos se haluaa tavoittaa kaikki kohderyhmänsä mahdollisimman hyvin ja palvella heitä käyttäjäystävällisellä sivustolla.
Miten saavutettavuustestaus tehdään
Saavutettavuustestaus etenee Verkkovaraanin kanssa seuraavasti:
- Tarkastelemme aloituspalaverissa mm. sivujen nykytilannetta ja sovimme tasosta, jolle saavutettavuudessa pyritään (lähtökohtaisesti lain edellyttämän WCAG 2.1 -standardin AA-taso)
- Teemme varsinaisen auditoinnin – tutkimme sekä työkalujen avulla että manuaalisesti verkkosivuston:
- teknisen, visuaalisen ja sisällöllisen saavutettavuuden
- käyttökokemukseen liittyvän saavutettavuuden esimerkiksi ruudunlukijoilla, näppäimistöllä, eri päätelaitteilla ja selaimilla selaten
- vertaamme ominaisuuksia WCAG-standardin kriteereihin ja määrittelemme sen, täyttääkö sivusto kunkin olennaisen kriteerin
- Laadimme auditoinnista raportin sekä saavutettavuusselosteen ja käymme ne asiakkaan kanssa läpi päätöspalaverissa
Kiinnostuitko?
Saavutettavuustestaus Verkkovaraanilta
Autamme teidät kohti käyttäjäystävällisempiä digipalveluita.
Meillä Verkkovaraanilla on kokemusta sekä WCAG-ohjeistuksen mukaisten verkkosivujen toteuttamisesta että olemassa olevien verkkosivujen saavutettavuuden auditoinnista.
Huomioimme saavutettavuuden kaikessa suunnittelussamme ja rakennamme alusta asti WCAG:n kriteerien mukaisesti saavutettavia sivustoja. Testaamme ammattitaidolla myös olemassa olevien sivustojen saavutettavuuden ja annamme työkalut niiden kehittämiseen. Ota yhteyttä, niin tehdään teidänkin verkkosivuista saavutettavat.
Saavutettavuustestaus tai saavutettavien sivujen toteutus – pyydä tarjous
Haluatteko kehittää nykyisten sivujenne saavutettavuutta tai uudistaa sivut saavutettaviksi?
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tai kysy lisää! Voit myös soittaa puh. 050 46 123 46.
Esimerkkejä tekemistämme saavutettavuustestauksista ja verkkosivu-uudistuksista
Länsimetron saavutettavuustestaus
Länsimetro Oy:lle toteutimme heidän verkkosivujensa saavutettavuuden auditoinnin. Saavutettavuustestaus kohdistui Länsimetron pääsivustoon, blogisivustoon sekä uutiskirjeeseen.
Projektin lopputuloksena Länsimetro sai havainnollisen raportin, saavutettavuusselosteen sekä suunnan saavutettavuuden loppuunviemiseen.
YTHS:n verkkopalvelun uudistus
Uudistimme Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) verkkopalvelun. Laajan projektin tavoitteena oli luoda uudistetusta palvelusta saavutettava ja käyttäjää palveleva.
Palvelussa on muun muassa tekstikoon muuttaminen sekä “kuuntele”-ominaisuus, jolla näkörajoitteinen käyttäjä voi kuunnella sivun sisältöä.
Sivustolle teetettiin saavutettavuusauditointi ja se vastaa WCAG 2.1 -ohjeistusta sekä EU:n saavutettavuusdirektiivin AA-tasoa.
Saavutettavuusauditointi Saamelaiskäräjille
Teimme saavutettavuusauditoinnin Saamelaiskäräjien sivustolle samediggi.fi. Sivut palvelevat kolmella eri saamen kielellä sekä suomeksi ja englanniksi.
Saavutettavuusauditoinnissa tarkastelimme kaikkia sivuston kieliversioita ja keskityimme olennaisimpiin sivuihin ja toimintoihin. Asiakas sai koosteen havaituista puutteista ja ymmärryksen siitä, miten sivustoa olisi hyvä lähteä kehittämään.
Saavutettavat sivut ja saavutettavuustestaus Pitäjänmäen putkisaneeraus -hankkeelle
Toteutimme saavutettavat verkkosivut hankkeelle Pitäjänmäen putkisaneeraus. Kaksivaiheisessa projektissa toteutettiin sivustolle kaksi eri ulkoasua.
Verkkosivut toteutettiin lain kriteerien mukaan saavutettaviksi. Saavutettavuudesta huolehdittiin jo suunnitteluvaiheessa ja saavutettavuustestausta tehtiin säännöllisesti projektin edetessä sekä lopussa.