Saavutettavuusohjeistus WCAG 2.2 julkaistu

WCAG:n saavutettavuusohjeistus päivitetty – uusi WCAG 2.2 versio julkaistu

Kansainvälisestä WCAG:n saavutettavuusstandardista on julkaistu uusi versio, joka huomioi entistä tarkemmin verkon helppokäyttöisyyden ja saavutettavuuden kaikille käyttäjäryhmille. Suomen lainsäädäntöön päivitykset vaikuttavat mahdollisesti jo tänä vuonna. Me Verkkovaraanilla otamme uudet kriteerit huomioon saavutettavuusauditoinneissa sekä saavutettavien sivujen toteutuksessa.

Saavutettavuus on verkon käytön mahdollistamista kaikille ja siksi tärkeää.

Mikä WCAG?

WCAG eli Web Content Accessibility Guidelines on kansainvälinen verkkosisällön saavutettavuusstandardi. WCAG:n kriteeristö toimii pohjana Euroopan parlamentin ja neuvoston saavutettavuusdirektiiville, johon myös Suomen saavutettavuutta edellyttävä laki pohjaa.

Uusi päivitys standardiin eli WCAG:n saavutettavuusstandardin versio 2.2 on julkaistu lokakuussa 2023. Standardin aiempi versio 2.1 oli käytössä kesäkuusta 2018 lähtien.

Päivityksen sisältö

Uusi WCAG 2.2 standardi sisältää kaikkien aiempien versioiden kriteerit samansisältöisinä, paitsi yksi kriteeri (4.1.1) on poistettu tarpeettomana. Tämän lisäksi päivitettyyn kriteeristöön on tullut mukaan yhdeksän uutta onnistumiskriteeriä. Näistä kuusi koskee tasojen A ja AA saavutettavuutta, jota Suomen laki edellyttää. Loput kolme liittyvät vielä edistyneemmän tason AAA saavutettavuuteen.

Uusilla kriteereillä varmistetaan entistä parempi saavutettavuus esimerkiksi henkilöille: 1) joilla on kognitiivisia haasteita, 2) jotka käyttävät puheentunnistusohjelmaa tai 3) joilla on vaikkapa käsien tärinää, mistä syystä hiiren käyttö tai tarkat osumat hiirellä voivat olla vaikeita.

Alla on lyhyet kuvaukset kuudesta uudesta A- ja AA-tason saavutettavuuskriteeristä. Päivitetystä standardista ei vielä ole suomenkielistä käännöstä.

Tason A uudet kriteerit

 • 3.2.6 Consistent Help
  • Tiettyjen sivustolla toistuvien apumekanismien täytyy löytyä aina vastaavasta sivun kohdasta
 • 3.3.7 Redundant Entry
  • Aiemmin syötetty tai tarjottu tieto, joka täytyy uudelleen syöttää samassa prosessissa täytyy olla joko valmiiksi syötettynä tai käyttäjän valittavissa (sisältää poikkeuksia)

Tason AA uudet kriteerit

 • 2.4.11 Focus Not Obscured (Minimum)
  • Kun käyttöliittymän komponentti saa näppäimistön kohdistuksen, sen pitää olla vähintään osittain näkyvissä
 • 2.5.7 Dragging Movements
  • Toiminnallisuuksien, joissa käytetään raahaustoimintoa, täytyy toimia myös vaihtoehtoisella tavalla ilman raahaamista
 • 2.5.8 Target Size (Minimum)
  • Kohteiden kuten napsautettavien painikkeiden täytyy olla kooltaan vähintään 24×24 pikseliä (sisältää muutamia poikkeuksia).
 • 3.3.8 Accessible Authentication (Minimum)
  • Kognitiivista testitoimintoa ei voida edellyttää tunnistautumisprosessin missään vaiheessa (sisältää tiettyjä poikkeuksia)

Miksi saavutettavuus on tärkeää?

Saavutettavuus on käyttäjäystävällisyyttä ja verkon käytön mahdollistamista kaikille kävijöille. Saavutettavalla verkkosivusuunnittelulla varmistetaan, että sivuja pystyvät käyttämään niin näkörajoitteiset, kuulorajoitteiset kuin henkilöt, joilla on kognitiivisia tai motorisia haasteita.

Saavutettavuus on tärkeää, koska noin viidennes suomalaisista tarvitsee verkkopalveluilta saavutettavuutta. Kaikki muutkin hyötyvät siitä, että sivut ovat mahdollisimman helposti hahmotettavat, selailtavat ja toimivat moitteetta kaikilla laitteilla ja selailutavoilla. Yritys hyötyy siitä, että yksikään sen kohderyhmistä ei käänny pois huonon käyttökokemuksen vuoksi.

Sivut ja auditoinnit uuden standardin mukaisesti Verkkovaraanilta

Me Verkkovaraanilla huolehdimme sivujenne saavutettavuudesta. Yhtenä Suomen johtavista verkkosivustojen saavutettavuusasiantuntijoista olemme toteuttaneet kymmeniä saavutettavia verkkosivustoja sekä tehneet saavutettavuustestauksia ja -auditointeja WCAG:n 2.1-standardin AA-tason kriteerien mukaisesti. Nyt WCAG:n 2.2-standardin julkaisun myötä huomioimme toteutuksissamme myös uudet saavutettavuuskriteerit.

Ota yhteyttä ja kysy lisää saavutettavuudesta

Haluatteko toteuttaa saavutettavat verkkosivut tai auditoida nykyisten sivujenne saavutettavuuden?
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Kerron mielelläni lisää veloituksetta sekä katselmoin verkkosivujenne tilanteen saavutettavuuden näkökulmasta.

  Jesse Kivialho, toimitusjohtaja jesse.kivialho@verkkovaraani.fi
  puh. 050 46 123 46