Verkkovaraani toteuttaa saavutettavat verkkosivut

Verkkovaraani toteuttaa saavutettavat verkkosivut

Joko olet perehtynyt saavutettavuuteen? Tiesitkö, että keväällä 2019 voimaan astunut laki edellyttää monilta organisaatioilta verkkosivujen saavutettavuutta viimeistään syyskuuhun 2020 mennessä?

Kuului yrityksesi lain piiriin tai ei, on verkkopalvelujen saavutettavuutta syytä tavoitella. Saavutettavuus tarjoaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet digitaalisessa maailmassa.

Mikä saavutettavuus?

Verkkosivujen saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että verkkosivut ja niiden sisällöt ovat kaikkien käytettävissä ja ymmärrettävissä. Saavutettavuus koskee paitsi verkkosivuja myös esimerkiksi mobiilisovelluksia ja kaikkia näissä julkaistuja sisältöjä. Käytännössä siis kaikkea organisaation nimissä verkossa julkaistavaa materiaalia: myös sosiaalisen median sisältöjä.

Laki edellyttää saavutettavuutta viranomaisilta ja julkisoikeudellisilta laitoksilta, mutta myös esimerkiksi monilta järjestöiltä ja tiettyjen toimialojen yrityksiltä. Lue tarkemmin siitä, keitä laki velvoittaa.

Kuka saavutettavuudesta hyötyy?

Saavutettavuuden ensisijaisena kohderyhmänä ovat he, joille tavanomaisten verkkopalvelujen käyttämisessä voi ilmetä haasteita – mm:

  • näkövammaiset, heikkonäköiset ja esimerkiksi värisokeat
  • kognitiivisista haasteista kärsivät
  • henkilöt, jotka eivät pysty käyttämään hiirtä

Lopulta saavutettavista verkkosivuista hyötyy myös yritys itse. Tarjoamalla saavutettavia sisältöjä yritys voi varmistaa, että se tavoittaa senkin osan yleisöstään, jonka huonosti saavutettavat verkkosivut käännyttäisivät pois.

Verkkovaraani ja Siteimprove yhteistyöhön

Verkkovaraani aloitti vuodenvaihteessa yhteistyön tanskalaisen Siteimproven kanssa. Siteimproven kehittämät työkalut ovat parhaimmistoa, kun halutaan tutkia verkkosivujen saavutettavuutta ja suorituskykyä.

Siteimproven työkalun avulla saamme kattavan kuvan verkkosivujen saavutettavuuden ongelmakohdista. Teemme tarvittavat korjaukset ja tarkkailemme tuloksia. Siteimproven ja muiden automaattisten työkalujen lisäksi sisällytämme saavutettavuustestaukseen myös manuaalista testausta.

Saavutettavat verkkosivut YTHS:lle

Asiakkaamme Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) uudessa verkkopalvelussa huomioimme verkkosivujen saavutettavuuden. Uudistetut verkkosivut toteutettiin vastaamaan WCAG 2.1 -ohjeistusta sekä EU:n saavutettavuusdirektiivin AA-tasoa.

Saavutettavuus huomioitiin niin sivuston rakenteessa kuin sisällöissä. Verkkosivuille tehtiin saavutettavuustestausta sekä automaattisilla työkaluilla että manuaalisesti muun muassa ruudunlukulaitteilla. Toteutettujen korjausten jälkeen verkkosivut todettiin saavutettaviksi.

Saavutettavat verkkosivut Verkkovaraanilta

Meillä Verkkovaraanilla on kokemusta WCAG-ohjeistuksen mukaisten saavutettavien verkkosivujen toteuttamisesta. Tunnemme yleisimmät saavutettavuuspuutteet ja tiedämme, miten ongelmat ratkaistaan – olivat ne sitten teknisiä haasteita tai sisällöllisiä määrityksiä.

Ota yhteyttä, jos sinua mietityttää verkkosivujesi saavutettavuus tai haluat päivittää sivusi ajan tasalle! Vastaamme kysymyksiisi mielellämme.